7 Temmuz 2018 Cumartesi

Kredi Notu İstemeyen Bankalar Hangileridir?


Kredi notu nedir ve neden önemlidir?

Kredi kayıt bürosu tarafından tutulan ve bankalara bildirilen kişisel kredi puanıdır. Kredi notu düşük olduğu zaman bankalara kredi çekimi için başvuru yaptığınızda krediniz onaylanmayabilir. Bu yüzden kredi puanı çok önemlidir. Kredi puanlamasında belli derecelendirmeler kullanılır ve bu derecelendirmeleri kredi kayıt bürosu kayıt altına alarak bankalara bildirir. Derecelendirme sisteminde kredi kayıt bürosu her bir banka müşterisi için puanlama yapar. Puanlama sisteminde her bir kişi için en riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi olmak üzere 5 türde değerlendirmeler yapılır. Banka bu değerlendirmeleri inceleyerek kredi başvurunuzu onaylar veya onaylamaz.

Kredi puanını yükseltmek için bir takım yollar vardır. Örneğin mevcut bulunan bir kredi kartınız varsa, bununla harcama yapabilir ve ödemeleriniz aksatmadan yaparsanız kredi puanınız kredi kayıt bürosu tarafından yükseltilir. Ayrıca kredi ve fatura ödemelerinizde herhangi bir aksatma olmazsa kredi puanınız yükselir, geç ödemelerde ise kredi puanınız olumsuz etkilenir. Kredi puanınızın olumsuz etkilenmemesi için ödemelerinizi zamanında yapmanız önemlidir. Kredi puanı 0 ile 1900 arasında olur. 1500 puanın üzerinde kredi notu olan kişiler istedikleri bankadan kolay bir şekilde kefil göstermeksizin kredi alabilmektedirler. 1100 puanın altında kredi notu olan kişiler ise riskli grupta değerlendirildikleri için kredi çekmeleri zordur.


Kredi notu önemli bir değerlendirme aracı olduğu için bankalar kredi notunu dikkate almaktadır. Her banka kredi puanına dikkat etmektedir. Kredi puanınız düşük ise bankaya kredi için başvuru yaptığınız da, kredinizin onaylanması için kefil gösterebilirsiniz. Gösterdiğiniz kefilin yanında aylık geliriniz iyi ise ve bunu bir bordro ile kanıtlayabiliyorsanız krediniz olumlu sonuçlanabilir. Kredi notu istemeyen bankalar yoktur. Ancak şube yetkisinin kullanıldığı bankalarda kredi notuna bakılmaksızın kredi verilebilmektedir. Şube yetkisinin bulunduğu bankalarda kredi onayı için en önemli kriter aylık belgelenebilen gelir, kefil ve taşınmaz ve benzeri malların olup olmadığıdır. Aylık belgelenebilir geliriniz ne kadar yüksekse alabileceğiniz kredi tutarı da o kadar yüksek olur. Bunun yanında kredinizi taksit tutarı da aylık gelirinize göre uzun veya kısa olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder