27 Temmuz 2018 Cuma

Kosgeb Nasıl Ödeme Yapıyor?


Kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz az birazda sermayeniz var kosgeb yatırım almak tam size göre. Girişimci ruhunuzu ortaya çıkarmanın vakti geldi. Hem kendi işinizin patronu olacak hem de devlet desteği alabileceksiniz. Daha ne olsun. Detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Kosgeb Nedir?

Kosgeb, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir kurumdur. Açılımı ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'dır. Kosgeb'in temel amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomide daha etkin rol alabilmesi ve rekabet gücünün artmasıdır. Bu çalışmalar doğrultusunda Kosgeb başvuruda bulunan girişimci adaylarında bazı özellikler aramaktadır. Girişimcilik kursuna katılım, proje yazımı ve sunumu vs. Kosgeb bu kriterleri sağladığınız takdirde size projenizin özelliğine göre hibe veya faizsiz kredi imkanı sağlıyor. Hibe veya kredi miktarı çeşitli dönemlerde Kosgeb'e ait internet sitelerinde yayınlanıyor ve başvurular doğrudan yapılıyor. Hibe veya krediler 100 Bin Türk Lirası'na varan miktarlara çıkabiliyor. Tabi ki bu hibe veya kredi doğrudan elinize geçmiyor. Bu uygulamada ki amaç ise devletin Kosgeb aracılığıyla size yapmış olduğu yatırımın doğru şekilde kullanıldığının ispatlanabilir olması. Çünkü para doğrudan elinize geçtiği takdirde ne yaptığınızı takip edebilecek bir denetleme organı maalesef ki bulunmuyor.

Kosgeb Nasıl Ödeme Yapıyor?

Peki kosgeb nasıl ödeme yapıyor? Mantık aslında çok basit. Kosgeb'in istediği tüm kriterleri yerine getirdiğinizi varsayalım. Girişimcilik belgenizi aldınız. Projeniz onaylandı ve sıra hibe veya kredinizi almaya geldi. Başlangıçta işletmenizin giderlerini karşılayabilecek kadar sermaye sahibi olmanız gerekiyor. (Elektrik, su, kira, internet vs.) Bu giderleri belgelendirdikçe Kosgeb'e veriyorsunuz ve Kosgeb'de size işletmeniz için yaptığınız masrafları geri ödüyor. Yani aslında bu sistem cebinizden çıkan sermayeyi yeniden yerine koyma sistemi olarak tanımlanabilir. Kamuoyunda ki bilgi kirliliği ise Kosgeb'in para dağıttığı yönündedir. Fakat Kosgeb kesinlikle bir işletme kuruluşunda sermaye koyan taraf olmayı teklif etmemektedir. Sadece sıcak para döngüsünün sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bu sebeple Kosgeb'in yatırımlarından faydalanmayı düşünenlerin mutlaka sağlam bir projeye ve en azından bir süre giderlerini karşılayabilecek sermaye miktarına sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde Kosgeb'in verdiği hibe veya kredi imkanlarından yararlanmak mümkün değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder