7 Temmuz 2018 Cumartesi

Kkb Nedir?


Kredi Kayıt Bürosu'nun kısaltması olan KKB yaptığı işlemler doğrultusunda bu şekilde anılmaya başlanmıştır. Bir banka müşterisi olarak geçmiş dönem işlemlerinizi, kredi ödemelerinizi, hangi aralıklarla bankalara başvuruda bulunulduğu, geri ödemelerin ne kadar düzenli yapıldığı gibi durumları bir puan sistemiyle ifade eden Kredi Kayıt Bürosu kredi notunuza göre gelecekteki işlemlerinize yön vermektedir.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

 Kredi notu hesaplanırken dikkate alınan kriterler şunlardır;

 - Kredi ve kredi kartı ödemeleri %30
 - Aktif hesap ve borç bakiyesi %25
 - Yeni alınan kredi %20
 - Kredi kullanım sıklığı
 - Diğer durumlar şeklindedir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

KKB aracılığıyla: KKB'nin bir markası olan Findeks'e internet üzerinden üye olarak belirli bir ücret karşılığında kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunuzdan T.C. kimlik numaranızı ve doğum yılınızı aralarında bir boşluk bırakıp 1112'ye sms göndererek de kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bu işlemin ücreti 9 TL'dir.

Banka aracılığıyla: Çoğu banka müşterileriyle kredi notunun paylaşmaktadır. Bankanızın şubesine giderek bunun için ricada bulunabilirsiniz. Kredi başvurusu yaptığınız zaman da kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ya da internet bankacılığına giriş yaptığınızda alakalı menüden belli bir miktar ücret ödeyerek kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Eğer bankanın maaş müşterisi iseniz mobil uygulamasından ücretsiz olarak da kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Kimlerin Kredi Notu Vardır?

Geçmiş 5 yıl içerisinde aktif olarak bankacılık işlemlerinde bulunmuş, bireysel olarak kredi kullanmış, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı bulunan bireylerin kredi notu vardır. Bunun dışında kalan kişilerin kredi notu bulunmamaktadır.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Düşük olan kredi notunuzu yükseltebilmeniz kısa sürede pek mümkün olamamaktadır. Bunun için hali hazırdaki ödemeleriniz düzenli yapmaya ve borçlarınızı kapatmaya gayret etmelisiniz. Ardından belli bir süre -bu zaman dilimi sizin performansınıza göre değişkenlik gösterecektir- düşük limitli kredi kartı alarak borç günlerinde asgari tutar yerine borç tutarının tamamını ödemeye dikkat etmelisiniz. Eğer mümkünse düşük miktarlı bir kredi çekerek vadesinde ödemelisiniz. Zaman içerisinde bankalardaki işlemleriniz düzenli bir seyir izledikçe kredi notunuz yükselmeye başlayacaktır. Bu süre 6 ay olabileceği gibi 3 yıl da sürebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder