21 Haziran 2018 Perşembe

Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?


Günümüz iş dünyası ve özel yaşamda oluşan birçok ihtiyaç kredi alınması yolu ile temin edilmektedir. Bankalar kredi başvurularının değerlendirilmesinde risk durumuna göre hareket etmektedirler. Bu risk durumunu da puanlama yöntemi ile kredi başvuru sahibi hakkında oluşan kredi notunun yüksek veya alçak olmasına göre değerlendirmektedirler.

Kredi Notu Nedir, Nasıl Oluşur?

Kredi notu, kişinin bankalar ve finansal kurumlar nezdinde risk durumunu gösteren bir puanlamadır. Bu puanlama, kişinin bankacılık profilini analiz eden, sistemden aldığı verilerle oluşmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından oluşturulan bir finansal havuz sistemi ile bankalardan alınan bilgiler bir araya getirilmekte ve analiz edilerek kişinin kredi notu ortaya çıkarılmaktadır. Bireyin bankacılık işlemlerindeki tüm performansı, geri ödeme durumları, çektiği krediler, gelir durumu, kredi kartı kullanımı, kart ödemelerinin zamanında yapılıp yapılmadığı, ek hesap kullanım durumu ve geri ödeme performansı, ev veya taşıt kredisi kullanımı ve geri ödeme performansı gibi birçok kriter analiz edilmekte ve her birine bir puan verilmektedir. Verilen bu puanlar kişinin kredi notu verilerini oluşturmaktadır. Kredi notu sıfır ile bin dokuz yüz arasında bir puandır. Bu puanlamaya göre, riskli grup, az riskli grup, iyi, çok iyi gibi sınıflandırmalar yapılmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu havuzu verilerinden alınan bu puanlamaya göre bankalar kredi başvurularını değerlendirmektedirler. Ancak bazı bankalar kendi müşterileri için bu puanlamanın yanında başka kriterleri de değerlendirmektedirler. Buna göre bazen puanı düşük olan kendi müşterilerine gelir durumu, çalışılan kurum ve geri ödeme durumuna bakılarak da kredi verilebilmektedir.

Kredi Notu Öğrenme Yöntemi

Kredi notunun öğrenilebilmesi birçok yolla olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi direk bankadan kredi notu analizi talebinde bulunmaktır. Çalışılan banka ile veya herhangi bir şubesi ile görüşülüp kredi notu raporu talep edilebilmektedir. Ayrıca online bankacılık sisteminden, kişi kendi hesabına girerek kredi risk raporu talep edebilmektedir. Bir diğer kredi notu öğrenme yöntemi ise, kısaca KKB olarak adlandırılan Kredi Kayıt Bürosu’nun markası olan Findeks aracılığı ile kredi notu sorgulama yöntemi olmaktadır. Findeks bankalardan gelen verileri değerlendirerek cüzi bir tutar karşılığında kredi notu analizini yapıp, kredi notunu müşteriye sunmaktadır. İstenilen aralıklarda kredi notu öğrenme raporu talep edilebilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder